PAIM2 Ruff'n' Tuff Awesome Lil Shotgun OTDs JS-N

       

Perustiedot

 • Australianpaimenkoira, narttu
 • Syntynyt 28.03.2016, Itävalta
 • Black tricolor, pitkä häntä
 • Kasvattaja: Kennel Ruff'n' Tuff, Alexandra Lehnert
 • Omistaja: Shanti Karinen, Helsinki, Suomi
 • FCI & ASCA rekisteröity

 • Korkeus: 48 cm (2v)
 • Paino: 16 kg (2v)

 • Lonkat: A/A
 • Kyynärät: 0/0
 • Silmät: terveet pentuna
 • Selkä: LTV0, VA0 (terve)
 • Puuttuu yksi P3-hammas, leikkaava purenta
 • MyDogDNA-testattu: MDR1, HSF4 yms vapaa
 • Vanhempien kautta CEA & PRA-PRCD-vapaa

 • Kisaa rallytokossa ALO-luokassa
 • ASCA-agilitysta titteli JS-N (jumper standard novice)
 • ASCA paimennuksesta titteli open lampailta (OTDs) ja 1 Q started ankoilta
 • FCI paimennuksesta hyväksytty esikoe (PAIM-E), 1-luokka (PAIM1) ja 2-luokka (PAIM2)

 • Isä: Jolly Good Fellow des Compagnons du Berger "Filou"
 • Emä: Let's talk about Dark Witch "Nox"

  Taika koiranetissä

  Lisätietoa
 •        

  Taika tuli meille varsin odottamatta ja suunnittelematta kesällä 2016. Draculla oli todettu pahanlaatuinen syöpä, ja Wiccan pentusuunnitelmat olivat menneet pieleen. Tarvitsin kipeästi uutta koiraa pitämään Wiccalle seuraa, ja aloin kysellä tutuilta aussiekasvattajilta Euroopasta, että tietäsikö kukaan kivoista tulevista pentueista. Itävallassa oli oikein lupaavassa, työlinjaisessa pentueessa vielä pari pentua vapaana, ja parin päivän viestittelyn jälkeen lensin Wieniin "katsomaan" pentuja koirankantokassi mukana. Koska pennut olivat jo 10-viikkoisia, niin Taika lensi seuraavana päivänä mukanani Suomeen. Se oli pieni, pörröinen hassukorvainen pentu, joka huusi koko lentomatkan ja kävi iloisesti tervehtimässä kaikkia ihmisiä lentokentällä. Taikan emä Nox on kookas narttu, jonka tottis tekisi kenet tahansa palveluskoiraihmisen kateelliseksi. Sopivalla tavalla varautunut, erittäin omistajaansa orientoitunut. Taikan isä asuu Saksassa, ja pääsin siihenkin tutustumaan syskyllä 2016. Filou on pieni, kompakti ja äärettömän ystävällinen ja sosiaalinen uros. Muistutti minua kovasti Wiccan isästä Spirosta. Agilityssä räjähtävän nopea, kaikkien kanssa toimeen tuleva pikku pelle :) Taikan sisarukset asuvat ympäri Eurooppaa, ja yksi siskoista asuu myös Helsingissä.

  Taika on tasapainoinen yhdistelmä emäänsä ja isäänsä. Sen korvat nousivat pystyyn pari viikkoa meille kotiutumisen jälkeen, ja koska se on musta trikki (vähäisellä tan-värityksellä), saan kuulla jatkuvasti kysymystä "onko tämä bordercollie?". Meidän valebortsu! Välillä tuntuu, että Taika on oikeasti bortsu, sillä on paljon enemmän silmän käyttöä arkielämässä kuin yhdelläkään aikaisemmalla koirallani, sekä tietynlaista pehmeyttä ja herkkyyttä, jonka yhdistän usein bortsuihin. Nuorempana Taika oli vähän turhankin herkkis, mutta iän myötä se on vähentynyt huomattavasti. Se ei reagoi koviin ääniin ja nuoruuden mörköily on myös taaksejäänyttä elämää. Taikalla on paljon saalisviettiä, joka tulee ilmi parhaiten kun se leikkii muien koirien kanssa. Kepin tai pallon jahtauksen sijaan se jahtaa Wiccan liikkeitä, ja kun Wicca säntää pallon perään, Taika saalistaa Wiccaa. Vetoleikit eivät ole se siistein juttu, Taikalla ei ole ihmeempää puruotetta, vaan se tykkää enemmän jahdata lelua kuin vetää siitä. Korkeammassa vireessä esim. agilitytreeneissä se kuitenkin tykkää myös vetämisestä, ja iän myötä leikkiminen on myös vahvistunut. Taika on oikein sosiaalinen, muttei säntää jokaisen vastaantulijan luokse heiluttamaan häntää. Kuitenkin jos joku tarjoaa sille kontaktia, se menee todella nätisti luo ja tykkää kyllä huomiosta. Siinä ei ole vielä ainakaan esiintynyt vahtiviettiä, pidättyväisyyttä tai dominointia. Laumassa se on selvästi pohjimmainen, ja se tulee erittäin hyvin toimeen kaikkien koirien kanssa. Tuntemattomat koirat ovat kaikki Taikalle potentiaalisia kavereita, ja kaikkien luokse se mielellään juoksisi lenkeillä tekemään tuttavuutta.

  Taikan kanssa harrastetaan agilitya, paimennusta, tokoa ja rallytokoa. Kaikessa harrastamisessa Taika on aika samanlainen; innostunut, keskittynyt, ajatteleva ja vauhdikas. Se ei ole yhtään kuumakalle-Wiccan tyyppinen elosalama, joka tekee miljoona asiaa sekunnissa (tajuamatta suurimman osan ajasta mitä se edes tekee). Taika oppii kaiken nopeasti, sillä se keskittyy annettuun tehtävään ja koittaa tehdä sen aina heti oikein. Sille tarvii harvoin huomautella, ja jos tarvitsee, niin se ottaa heti opikseen. Nuorempana se oli aika herkkä virheille, mutta nyt se pääsee niistä jo ongelmitta yli. Agilityssa se on oppinut tekniset jutut kuten pujottelut, suuntakäskyt yms. todella nopeasti tarjoamisen kautta, ja sen into lajiin on kasvanut koko ajan. Nykyään agility on varmasti Taikan lempilaji, ja se onkin kehittynyt siinä huimalla vauhdilla. Se hyppää hyvällä tekniikalla, lukee esteitä ja hakee niitä jo kiitettävän itsenäisesti. Vauhti on uuden asian kanssa aina vähän maltillisempi, ja nousee kun Taika saa itsevarmuutta. Taika palkkautuu hyvin niin nameilla, vetolelulla kuin pallollakin. Paimennus on toinen päälajimme, ja siinä Taika on osoittautunut todella lahjakkaaksi. Se lukee eläimiä todella hyvin, pitää nättiä luonnollista etäisyyttä, reagoi hyvin paineeseen ja on hyvin ohjattavissa. Näin nuorena se on vielä vähän herkkä, ja tarvitsee lisää itsevarmuutta toimia itsenäisesti, mutta kaikki peruspalikat ovat kohdillaan. Suoritimme kesällä 2017 Taikan ollessa vasta vähän päälle vuode FCI paimennuksen esikokeen ja ASCA paimennuksen started lampaat (STDs) tittelin. Katsotaan miten pitkälle päästään tässä lajissa Taikan kanssa, koiran taidoista ei varmasti jää menestyminen kiinni!

  Taikan sukutaulu

         

  Pedigree of:

  Ruff'n' Tuff Awesome Lil Shotgun


  Jolly Good Fellow des Compagnons du Berger RS-O JS-E GS-E STDscd
  Blue Merle C/W
  15.02.2014
  Gamin Du Texas des Compagnons du Berger DNA-CP
  Blue Merle C/W
  19.10.2011
  Hart II's Real Texas Rancher
  Blue Merle C/W
  WTCH RTDcs Hart II's Stockbroker
  WTCH RTDcs Hart II's Texas Belle
  Tenth Creek Ranch Sugarfoot Sis
  Black C/W
  HOF WTCH JJ Stinger
  HOF Lightfoot Sis of Pincie Creek STDsdc
  Heartstone's Eclair Blanc
  Black C/W
  28.11.2009
  HOF WTCH Misty Ridge Spur of W Lazy J
  Black C/W
  HOF WTCH 45 Ranch Wind Wolf PATDcs RTDcs
  HOF WTCH Bar LW Miss Red Spur RD
  HOF WTCH W Lazy J U Betcha
  Black C/W
  HOF WTCH Crown Point Red Baron W Lazy J PATDcs RTDcs
  WTCH Lor A Golden Zephyr of J2
  Let's Talk About Dark Witch RS-O GS-O JS-E STDsd
  Black W
  30.11.2011
  The Highlight of Roustabout STDs DNA-VP
  Blue Merle
  07.04.2004
  HOF WTCH Choctaw Frisky Inspirator RTDcs RD DNA-CP
  Red Merle W
  HOF WTCH Crown Point Inspirator Bar LW RDX
  Rossys Frisky Daisy ATDs RTDs OTDcd
  Fairoaks Cricket Song
  Black W
  Fairoaks Aladar
  Fairoaks Wild Wickett
  S Bar L Yakima ATDsd STDc JS-O RS-N GS-E DNA-VP
  Black W
  26.03.2007
  HOF WTCH Rafter Mt Coal Tuff
  Black W
  Twin Oaks Burnt Mountain Kid STDc OTDs
  WTCH Justus Red Hurricane
  HOF WTCH S Bar L Miss Gunsmoke
  Black C/W
  HOF WTCH JJ Beast RTDcs RD DNA-VP
  HOF WTCH Deep Blue Heaven In May

  Taikan sisarukset

  PENTUESISARUKSET
  nimi sukupuoli terveys kisatulokset muuta
  Ruff'n' Tuff All Eyes On Me narttu silmät ok asuu Suomessa
  Ruff'n' Tuff Ain't Miss Behavin narttu silmät ok asuu Itävallassa
  Ruff'n' Tuff All Outta Ur League narttu lonkat A/A, kyynerpäät 0/0, OCD-vapaa, silmät ok asuu Itävallassa
  Ruff'n' Tuff All the Small Things narttu lonkat A/A, kyynerpäät 0/0, OCD-vapaa, silmät ok ASCA STDs, GS-N JS-E asuu Itävallassa
  Ruff'n' Tuff A Black Belle narttu silmät ok asuu Itävallassa
  Ruff'n' Tuff All About Boots uros silmät ok asuu Saksassa


  Copyt ovat Shanti Karinen 2013-2017, ellei toisin mainita. Kuvat: Anne Barck